Nederland in Top 3 Buitenlandse Studiebestemmingen voor Britse Student
Onder Britse studiezoekers staat Nederland na de VS en Australië inmiddels in de top 3 van populaire buitenlandse studiebestemmingen. Dat zegt studieadviseur Mark Huntington, die in Engeland studenten werft voor tien Nederlandse instellingen.
© Transfer Magazine
Huntington deed zijn uitspraak vorige week in de Volkskrant en baseert zich op informatieaanvragen op zijn website. Waar vorig jaar nog slechts 10 procent van de studiekiezers informatie over Nederland aanvroeg, is dat dit jaar de helft.
Uit een peiling van de National Foundation for Educational Research blijkt dat één op de vijf Britse middelbare scholieren een studie aan een buitenlandse universiteit overweegt als gevolg van de hogere collegegelden in Engeland. Maar liefst vier op de vijf Britse jongeren heroverweegt zijn studiekeuze door het nieuwe tariefplafond van 9.000 pond.
Slechts een vijfde van de middelbare scholieren laat zich niet beïnvloeden door de hoogte van het collegegeld. Onder rijkere studenten ligt dit aandeel twee maal zo hoog als gemiddeld. Een kwart zegt dicht bij huis te blijven studeren om de kosten van op kamers gaan uit te sparen. En een vijfde zegt door de nieuwe tarieven überhaupt niet meer te gaan studeren.
Eerder deze maand meldde The Guardian dat de nieuwe collegegelden een gemiddelde student met een studieschuld van 60.000 pond opzadelen, terwijl de huidige generatie studenten met een schuld van gemiddeld 22.000 pond zal afstuderen. “De minister schijnt het acceptabel te vinden om een schuld met de omvang van een kleine hypotheek te hangen om de nek van iemand die studeert,” reageerde studentenvertegenwoordiger Liam Burns op de cijfers.
Uit een peiling van de Sunday Times blijkt dat 56 procent van de Britten een studiejaar geen 9.000 pond waard vindt, ongeacht de vraag of ze het kunnen betalen. Toen het parlement in december 2010 de collegegeldverhogingen accepteerde, hadden de betrokken ministers hun gehoor verzekerd dat universiteiten alleen in ‘uitzonderlijke gevallen’ 9.000 pond voor een studiejaar zouden rekenen. Nu blijken echter 47 van de 123 Engelse universiteiten het toptarief te rekenen voor al hun studierichtingen.