Ongelijke Behandeling Studenten Particulier Onderwijs

10.11.2011
Mon, 2011-09-12 15:30
Ongelijke Behandeling Studenten Particulier Onderwijs

Studentenorganisatie ISO heeft gewezen op een fout in de wet die particuliere studenten benadeeld. De overheid bekostigt voor iedere student één bachelor en één master. Echter, een student die een bachelor in het niet bekostigd onderwijs en een master in het bekostigd onderwijs heeft gehaald, zal bij inschrijving voor een nieuwe bachelor in het bekostigd onderwijs toch het instellingscollegegeld moeten betalen.

Een student kan in Nederland zelf kiezen bij welke aanbieder hij of zij wil studeren, bekostigd of niet bekostigd. De keuze voor een niet bekostigde aanbieder is vaak een hele bewuste. Met ruim 76.000 bachelor studenten is het privaat onderwijs een waardevolle aanvulling op het bekostigd onderwijs. Het onderwijs in de private sector is vaak onderscheidend en kleinschalig. Daarnaast bieden particuliere opleiders zoals Wittenborg Business School in Apeldoorn maatwerk, iets waar bij veel studenten behoefte aan is.

De NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) kiest voor een vrije markt, een student moet kwalitatief het beste onderwijs kunnen kiezen bij de aanbieder die het beste bij hem of haar past. De overheid zou dit moeten faciliteren. Niet voor niets pleit de NRTO er al jaren voor dat het geld voor onderwijs naar de student gaat, en niet naar de instellingen. Alleen dan kan de student een vrije keuze voor het beste onderwijs maken, onafhankelijk van wettelijk of instellingscollegegeld.